
Jernmangel er en af de mest almindelige mangelsygdomme i verden – men ofte mærker du slet ikke, at du har det. Men der findes også måder til at forebygge og modvirke jernmangel.
Jern hører til de stoffer, som kroppen ikke selv kan producere – i stedet er det via kosten, vi får dette vigtige næringsstof. Derfor er det vigtigt at holde øje med dine jernværdier og kontakte din læge eller jordemoder, hvis du oplever nogen af symptomerne.
At spise en varieret og jernrig kost er det første, vi kan gøre for at forebygge jernmangel. Oksekød, fiberrige kornprodukter, lever og æg er gode jernkilder. Jern findes også i mindre mængder i grøntsager som broccoli og spinat, tørret frugt, nødder og frø.
Hvor godt kroppen optager jern, afhænger til dels af, hvilken type jern, det handler om. I vores fødevarer findes der to typer af jern – hæmjern, som findes i kødprodukter og blodmad, og ikke-hæmjern, som findes i vegetabilske fødevarer.
Hæmjernet er betydeligt lettere for kroppen at optage; kroppen kan optage cirka 25 procent af hæmjernet i maden. For grøntsager, bønner og frugt er optagelsesevnen mellem 5 og 10 procent. De indeholder også betydeligt mindre jern end for eksempel kød og er derfor ikke lige så effektive som jernkilder.
For at forebygge jernmangel er det første skridt at kontrollere dine jernværdier. Det kan du gøre ved at få taget en blodprøve hos din læge eller jordemoder. Hvis det viser sig, at du lider af jernmangel, bør du sammen med din læge finde ud af, hvad det skyldes.
Hvis du vil forebygge jernmangel, findes der forskellige ting, du skal tænke på. Som kvinde er du mere i risikozonen end mænd. Hvis du menstruerer, er menstruation en almindelig årsag til jernmangel, især hvis du har kraftige blødninger. Hvis du er gravid, øges dit behov for jern under graviditeten, eftersom du skal tilgodese både dit eget og fosterets behov. Mængden af blod i kroppen stiger også, hvilket gør, at kroppen behøver mere jern. Hvis du er bloddonor, lider af glutenintolerance eller spiser veganer- eller vegetarkost, har du generelt en højere risiko for at få jernmangel. Flere graviditeter og fødsler efter hinanden kan også bevirke, at kroppen får sværere ved at fylde sine depoter op.