Home ⁄ Jernmangel ⁄ De 5 mest almindelige årsager til jernmangel

De 5 mest almindelige årsager til jernmangel

Alle kan få jernmangel, men der findes visse grupper, som har en højere risiko for at få jernmangel end andre. Jernmangel betyder, at dine jerndepoter er tomme – og at du skal fylde depoterne op for at forebygge jernmangelanæmi og blodmangel på længere sigt.

 

Jernmangel kan have mange forskellige årsager, både alvorlige og mindre alvorlige sygdomstilstande. Men meget mere almindeligt er det, at man rammes af jernmangel, fordi man spiser alt for jernfattig kost, er gravid eller er bloddonor.

 

Hvis du føler dig træt og sløv – og desuden tilhører en af højrisikogrupperne for at blive ramt af jernmangel, så rådfør dig med en læge. Hvis du har fået konstateret jernmangel, så er det sjældent nok, at du ændrer dine kostvaner. For at rette op på dine jernværdier vil du som oftest få ordineret en behandling med jerntilskud for at normalisere dine værdier.

 

Gravide

Under graviditeten stiger mængden af blod i kroppen. Det kræver mere jern, for at kroppen kan producere mere hæmoglobin, som er det protein, som binder og transporterer ilten rundt i kroppen. Den voksende moderkage kræver også mere jern, jo længere ind i graviditeten man kommer, desuden henter barnet sin jernforsyning fra moderen, hvilket gør, at mange gravide får jernmangel og skal tage jerntilskud frem til barnets fødsel.

 

Bloddonorer

Når du giver blod, mister du af naturligvis meget jern, og derfor tilbydes du jerntabletter som bloddonor. Jerntabletterne skal erstatte den mængde jern, du har mistet. Eftersom det tager mindst 3-4 uger for kroppen at gendanne de røde blodlegemer, du har mistet, er det godt at tage jerntabletterne for at hjælpe kroppen med at genvinde de normale jernværdier.

 

Veganer

Jern findes især i indmad og kød, men også i grøntsager. Vores krop er dog dårligere til at optage jern fra planteriget, og derfor er det ekstra vigtigt for dig, som er veganer, vegetar eller fleksitar, at holde øje med dine jernværdier. Det kan være nødvendigt for dig at tage ekstra jerntilskud for at forebygge og undgå jernmangel. Rådfør dig altid med en læge først.

 

Kvinder i den fødedygtige alder

Kvinder, som menstruerer, løber en højre risiko for at få jernmangel. Det kan være svært at tilgodese behovet på 15 milligram pr. dag alene gennem kosten i de dage, især eftersom kroppen kun optager mellem 5 og 10 procent af jernet i maden. Hvis du har kraftig menstruation og ofte føler dig træt og sløv, bør du rådføre dig med en læge.

 

Glutenintolerance (cøliaki)

Cølikali er en tilstand, som indebærer, at slimhinden i tyndtarmen ødelægges af de betændelsestilstande, der opstår, når kroppen reagerer på gluten. Eftersom jern optages i den øvre del af tyndtarmen, kan det være ekstra vigtigt for dem, som netop har fået konstateret glutenintolerance, også at få kontrolleret deres jernværdier.